Denkkruid

Iedereen kan een eitje leren koken, maar niet iedereen is een kok. Iedereen kan denken, maar niet iedereen is een denker. Denkkruid is een filosofische praktijk voor een-op-een-gesprekken. Het is geen therapeutische praktijk: het uitgangspunt is niet dat je iets moet helen. Wel dat je iets wilt versterken: je denkvermogen.

Verbeter je probleem

Met welk probleem je op dit moment ook worstelt, het is ongetwijfeld het meest ingewikkelde tot nu toe. Want als het eenvoudig was, had je het vast al opgelost. Piekeren maakt je probleem nog moeilijker, of groter. Helder denken helpt dan, en dat kun je leren. Van een filosofisch practicus bijvoorbeeld.

Elk probleem – hoe alledaags of abstract ook – brengt zijn eigen ingang mee, een web van betekenissen, verzwegen aannames, onopgemerkte tegenstellingen.

In gesprekken van ongeveer 45 minuten leggen we jouw vraagstuk onder de loep: wat zeg je nou eigenlijk? Wat zeg je daarmee nog meer? We zoomen in en uit, tot we iets ontwaren dat niet helemaal snor zit. Een weeffoutje misschien, een drogreden. We denken daarbij ook over het denken zelf: doen we het wel handig? En we eindigen met een vraag, om over na te denken, voor de volgende keer.

Denkkruid biedt een oplossingsvrije ruimte. Je krijgt geen actieplan, geen boek of huiswerk, geen smart geformuleerde leerdoelen. Wat we daarmee bereiken? Wijsheid. Van antwoorden worden we niet wijzer, van vragen wel. We leren dat we niks weten, steeds opnieuw, door onze bereidheid te twijfelen.

Het intake gesprek is altijd vrijblijvend. Neem gerust contact op om te kijken of deze manier van werken iets voor je is via maaike@denkkruid.nl.

Als filosofisch practicus ben ik aangesloten bij het Gilde voor Filosofisch Practici. Ook ben ik lid van Vereniging Filosofische Praktijk. Dit houdt in dat ik de gedragscode van deze organisaties onderschrijf, me regelmatig bijschool en supervisie ontvang van vakgenoten.