Over DenkOntwerp

Welkom bij Denkontwerp, het filosofisch lab van dr. Maaike de Jong.

Ik, Maaike, ben filosofisch practicus, docent, onderzoeker, trainer en onderwijsontwikkelaar. Ik bedenk manieren om filosofie toe te passen in ons dagelijks leven en maak ruimte voor speelsheid in werk, onderwijs en samenleving.

  • Voor een individueel gesprek met mij als practicus, kun je me ontmoeten in mijn filosofische praktijk Denkkruid.
  • Voor een speelse filosofische snack, kom je naar De Rijdende Filosoof — een filosofische foodtruck voor culturele festivals met een keur aan kleine denkgerechten.
  • Voor al je filosofische wensen op het gebied van onderwijs, onderzoek en workshops  kun je bij Denkontwerp terecht.

Denkontwerp is een filosofisch laboratorium voor denkexperimenten. En in een lab gelden regels. In een scheikundig lab bijvoorbeeld liggen stoffen veilig opgeslagen en moet je een veiligheidsbril op.

In een forensisch lab is bewijsmateriaal nauwkeurig geordend en mag niet iedereen zomaar naar binnen. En voor elk laboratorium geldt: je werkt zelden alleen.

Een laboratorium stap je meestal niet zomaar binnen: je wilt iets uitzoeken, iets van waarde, waarvan je niet zeker weet of het klopt wat je erover denkt. Je hebt een vraag.

In een filosofisch lab gelden ook regels: die van de logica en argumentatieleer.

Twijfel is je belangrijkste instrument, je aannames zijn je onderzoeksmateriaal. Je twijfels en je aannames houd je kritisch tegen het licht. Stel je wel de goede vraag?

Bij Denkontwerp kom je langs als je als organisatie of vereniging iets wilt leren bevragen. Je kunt terecht voor interdisciplinaire trainingen en workshops op het gebied van filosofie, ethiek en onderzoek.

Workshops en trainingen die Denkontwerp gedaan heeft:

  • Vrij spel in onderwijs.

Waar in het onderwijs vinden docenten ruimte voor spel? Tweedaagse training (zie onder: In Beeld).

  • De Dood & Ik

Is er ruimte voor speelsheid rond het sterven? Studiedag voor Humanistische Uitvaartbegeleiding, onderdeel van het Humanistisch Verbond).

  • Wie is de spreker?

Moet je weten wie je zelf bent om over een ander te kunnen spreken? Studiemiddag voor Humanistische Uitvaartbegeleiding, onderdeel van het Humanistisch Verbond).

  • Ouders filosoferen met kinderen

Hoe kunnen kinderen en ouders samen filosoferen? Creatieve opdrachten voor ouders met kinderen op de basisschool om samen uit te voeren en te bespreken.

  • Ecosofie: wat is de natuur?

Denken over duurzaamheid: workshop ecosofie op basis van het werk van Arne Naess voor De Rotterdamse Munt.