Filosofisch Practicus

DenkOntwerp is de praktijk van filosofisch practica Maaike de Jong. Deze pagina beschrijft wat je van mij als practica kunt verwachten. Andere filosofische zaken waar je bij DenkOntwerp ook voor terecht kunt, zoals De Rijdende Filosoof of onderwijsontwikkeling, staan beschreven op de andere pagina’s.

Betere problemen

Waar je op dit moment ook mee worstelt, het is ongetwijfeld het meest ingewikkelde tot nu toe. Was het eenvoudig, dan had je het vast al wel opgelost. Het bevindt zich op de grens van wat je nog wel en wat je niet meer snapt, of van waar je eerder stellig over was, maar waar je nu aan twijfelt. Piekeren doet je probleem nog moeilijker lijken, of groter. Helder denken helpt dan, soms al op de millimeter. Hier kan de filosofisch practicus bij helpen. Elk probleem – hoe alledaags of abstract het ook mag zijn – brengt zijn eigen ingang mee, een web van betekenissen, verzwegen aannames, onopgemerkte tegenstellingen.

In gesprekken van 45 minuten leggen we je vraagstuk onder de loep: wat zeg je nou eigenlijk? Wat zeg je daarmee nog meer? We zoomen in en uit, tot we iets ontwaren dat niet helemaal op zijn plek zit. Een weeffoutje misschien, een drogreden. We werken hard in deze tijd, maar we hoeven niks anders te doen dan dit: denken en wijzer worden. We denken daarbij ook over het denken zelf: doen we het wel handig? En we eindigen met een vraag, voor de volgende keer.

De praktijk biedt een oplossingsvrije ruimte. Je krijgt geen actieplan, geen boek of huiswerk, geen smart geformuleerde leerdoelen. Wat we daarmee bereiken? Wijsheid. Van antwoorden worden we niet wijzer, van vragen wel. We leren dat we niks weten, steeds opnieuw, door de bereidheid te twijfelen. En zo komen we steeds op dezelfde plaats uit – die dan toch veranderd is.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intake-gesprek.